IZJAVA O ZASEBNOSTI


Informacije in gradiva na spletni strani in pripadajočimi podstranmi na spletnem naslovu www.avtizem-skoljke.org (v nadaljnem besedilu spletne strani) so zaščitene s pravicami intelektualne lastnine lastnika domene in spletne strani Društva za pomoč otrokom z avtističnimi motnjami Školjke (v nadaljnem besedilu lastnik) ali pravnih subjektov, katerih vsebine so vključene v/na spletnih straneh.
Vse pravice so pridržane.


Varovanje osebnih podatkov


Lastnik se zavezuje, da bo vaše osebne podatke, ki nam jih boste posredovali, varoval v skladu z Zakonom o varstvu zasebnih podatkov.
Vaši podatki se bodo uporabljali samo za interne namene ter namene, za katere jih bodo posredovali uporabniki in ne bodo posredovani tretjim osebam.
Storili bomo vse, da vaše osebne podatke zaščitimo pred kakršnimi koli kršitvami in zlorabami.


Uporaba piškotkov

Kaj so piškotki? (ang. Cookies)

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do medmrežja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Piškotek običajno vsebuje naslednje podatke:

 • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
 • življenjsko dobo piškotka;
 • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da se z novelo Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) spreminja način obveščanja oziroma soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove prednostne izbire in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa učinkovitejše in prijaznejše. Piškotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglaševalske namene, kar pa želi zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 preprečiti.

Podrobnejše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku informacijske pooblaščenke.

Piškotki na www.avtizem-skoljke.org

Na spletnih straneh Društva za pomoč otrokom z avtističnimi motnjami Školjke uporabljamo naslednje piškotke:

 • Piškotki za boljše delovanje spletne strani
  Med te piškotke spadajo piškotki, ki uporabniku omogočajo podporo prenosu avdia/videa
 • Piškotki za pošiljanje kontaktnega obrazca
  Za pošiljanje kontaktnega obrazca preko spletne strani uporabljamo piškotek
 • Piškotke, namenjen analitiki (merjenje obiskanosti spletnih strani)
  Piškotki se uporabljajo za izdelavo analiz obiskanosti, ki so na voljo izključno lastniku in števec obiskov.

Naše spletne strani ne uporabljajo t. i. "invazivnih" piškotkov, tj. piškotkov, ki bi se uporabljali za zbiranje (in posredovanje) podrobnih podatkov o uporabnikih, oglaševanje, trženje ali v druge namene, ki bi pomenili poseg v zasebnost uporabnikov.


Onemogočanje piškotkov

Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:

Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Lastnik na spletnem mestu www.avtizem-skoljke.org uporablja lastne piškotke, obenem pa omogoča izbranim tretjim osebam, da na uporabnikovo opremo namestijo svoje piškotke (t. i. piškotki tretjih oseb). Uporabnik s podajo soglasja za uporabo piškotkov daje soglasje lastniku in tretjim osebam (Google Analytics in Statcounter Analytics).


Podatki o posameznih piškotkih, upravljavcih podatkov, ki se pridobijo s temi piškotki, namenih obdelave zbranih podatkov in trajanju piškotkov so navedeni v nadaljevanju:

Lastni piškotki spletnega mesta

PodjetjeNamenIme piškotkaDomenaČas piškotka
Google AnalyticsAnalize obiskanosti__utmaavtizem-skoljke.org24.6.2015
Google AnalyticsAnalize obiskanosti__utmbavtizem-skoljke.org24.6.2013
Google AnalyticsAnalize obiskanosti__utmcavtizem-skoljke.org
Google AnalyticsAnalize obiskanosti__utmzavtizem-skoljke.org24.12.2013


Piškotki tretjih oseb

PodjetjeNamenIme piškotkaDomenaČas piškotka
StatcounterAnalize obiskanosti, števec obiskovis_uniquestatcounter.com23.6.2018
YSCyoutube.com
PREFyoutube.com22.6.2023
use_hitboxyoutube.com
VISITOR_INFO1_LIVEyoutube.com23.2.2014


Google Analytics

Google Analytics je Googlovo brezplačno orodje za spletne analitične podatke, ki ga lahko lastniki spletnih mest uporabijo predvsem za boljše razumevanje, kako obiskovalci uporabljajo njihova spletna mesta. Nastavi tudi piškotke v domeni spletnega mesta, ki ga obiščete. Uporablja več piškotkov z imeni, kot sta __utma in __utmz, za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o gibanjih na spletnih mestih brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev. Več informacij o piškotkih storitve Google Analytics in zasebnosti:

Ime piškotka Privzeti čas poteka Opis
__utma 2 leti od nastavitve/posodobitve Uporablja se za razlikovanje med uporabniki in sejami. Piškotek je ustvarjen, ko se izvaja knjižnica javascript in ne obstaja piškotek __utma. Piškotek je posodobljen vsakič, ko so podatki poslani Google Analytics.
__utmb 30 minut od nastavitve/posodobitve Uporablja se za določitev novih sej/obiskov. Piškotek je ustvarjen, ko se izvaja knjižnica javascript in ne obstaja piškotek __utmb. Piškotek je posodobljen vsakič, ko so podatki poslani Google Analytics.
__utmc Konec brskalnikove seje Ne uporablja se v ga.js. Nastavi se za interoperabilnost z urchin.js. Zgodovinsko gledano, ta piškotek deluje v povezavi s piškotkom __utmb, za ugotovitev, ali je bil uporabnik v novi seji/obisku.
__utmz 6 mesecev od nastavitve/posodobitve Shranjuje vire prometa ali akcijo, ki pojasnjuje, kako je uporabnik dosegel vašo stran. Piškotek je ustvarjena, ko se izvaja knjižnica javascript in se posodablja vsakič, ko so podatki poslani Google Analytics.

YouTube

Ko gledate videoposnetke ali izvajate dejanja, kot je prenos v strežnik, YouTube shrani oglaševalski piškotek v vašem brskalniku, da razume tipe videoposnetkov, ki jih gledate. Na podlagi teh podatkov YouTube poveže vaš brskalnik z relevantnimi kategorijami interesov in uporablja te kategorije, da prikazuje oglase na podlagi zanimanja za videoposnetke, ki jih gledate.


Spremembe

Lastnik si pridružuje pravico, da po lastni presoji kadarkoli spremeni, prilagodi, doda ali odvzame dele Izjave o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov.
Prosimo Vas, da zavoljo morebitnih sprememb občasno še pregledate vsebino Izjave o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov,
saj v nasprotnem ne moremo prevzeti nikakršne odgovornosti za posledice teh sprememb.
Vaša nadaljnja uporaba naših spletnih strani po spremembi v Izjavi o zasebnosti in varovanju osebnih podatkov bo pomenila, da se s spremembami strinjate.